- Започна подготовката за третия програмен период по ОП “Развитие на човешките ресурси”. Върху какво ще се фокусирате?

- Очакваме 70% увеличение на средствата за реформи в сферата на социалното включване и пазара на труда. Това са около 4 млрд. лв. общ бюджет, като минимум 25% от тях ще бъдат предназначени за борба с бедността, а 2% ще отидат за социален обяд и хранителните пакети. Другият акцент ще е бързото преминаване на младите от обучение към заетост. 10% от средствата по програмата ще са насочени към тях. Причината е, че независимо от устойчивите тенденции за спад на безработицата бизнесът се оплаква от липса на персонал и подготвени кадри.

Интервю за вестник "Телеграф"

- Г-жо Русинова, работодателите алармират за недостиг на кадри, а много младежи не могат да си намерят работа. Едно от решенията е схемата "Умения" по ОП "Развитие на човешките ресурси". Как действа тя?

- Схемата "Умения" е в помощ на бизнеса и решава един от основните му проблеми - липсата на квалифицирани кадри. 243 фирми, кандидатствали за финансиране по тази схема, вече са одобрени и ще сключат договори за близо 30 млн. лв. Най-много са одобрените от секторите "Информационни технологии", "Производство на облекло", "Производство на хранителни продукти", болници, и от сектора "Финансови услуги и застраховане".

Парите по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за следващия програмен период 2021 – 2027 г. ще са със 70% повече от сегашния, казва Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика

– Г-жо Русинова, какви са акцентите в Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за следващия програмен период?
– Министерството на труда и социалната политика (МТСП) започна активно подготовка за следващия програмен период, независимо че все още не е приет целият пакет регламенти и финансовата рамка не е одобрена. За нас е важно максимално рано да започнем подготовката, тъй като очакванията ни са, че бюджетът, с който ще разполагаме по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) за инвестиции в пазара на труда и за социално включване, ще се увеличи със 70% в сравнение с настоящия програмен период.

Интернет трудова борса в услуга на бизнеса и търсещите работа. Участие в предаването Европа сутрин на Телевизия Европа.

Линк към видео с интервюто: https://www.tvevropa.com/2019/09/internet-trudova-borsa-v-usluga-na-tarseshtite-rabota-i-biznesa/?fbclid=IwAR1Tq_3KdyAkhKbbhoE36BPrDvChwpBpXE3sP-BP6aKSpHxdNwrzDjKYMEE

4 млрд. лв. ще бъдат средствата по ОП “Развитие на човешките ресурси”.

Планираме мащабни дигитални обучения, защото дори работата в склад вече изисква цифрови умения. Акцент ще са и младежите, които нито учат, нито работят. Приемни семейства се грижат за 2000 деца, но това е временна мярка. Двойно повече пари ще има за социалните трапезарии и пакетите с храни за найбедните. Те ще стигат по-бързо до хората Домовете за възрастни хора не са достатъчни, трябва да разработим планове за изграждане на нови центрове.

Кампания на ОП "Развитие на човешките ресурси" "Мисията е възможна" спечели симпатията на повече от 200 експерти по комуникация от Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие.

"Тази кампания е много важна, защото тя довършва един краен етап на може би най-мащабната реформа в социалната сфера, която е правена през последните 10 години - затварянето на всички домове в България за деца", подчерта в сутрешния блок на БНТ Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика.

За да привличат специалисти, компаниите дават бонус - работен ден до петък на обяд.
Вече се наблюдава миграция от Западна към Източна Европа, бавно върви и към България
Показваме в цифри на завършващите в чужбина млади българи колко е привлекателно да работят у нас
Амбицията ни е следващия програмен период да инвестираме 500 млн. за цифрови учения

 

За нас е важно хората, които са с най-ниски пенсии да получават и допълнителна подкрепа от държавата, каза заместник- министърът на труда и социалната политика

Разходите за пенсия са голяма част от социалната политика. За това лято имаме увеличение с 5,7%. Това не е достатъчно, разбира се. За нас е важно хората, които са с най-ниски пенсии да получават и допълнителна подкрепа от държавата. Важно е тези, които живеят самотни и са в малки населени места да надградим социалния патронаж с домашен. Хора, които имат нужда от допълнителна грижа в дома, да получат до 2 часа, каза в предаването „Беновска пита”, заместник- министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Непрекъснато говорим за връщането на младите и образовани българи обратно в страната. Имате ли данни каква е тенденцията през последните години?

Една от най-големите ценности на ЕС е възможността хората да си намират работа във всяка една страна членка, както и да учат. Много е хубаво, че български студенти имат възможност да учат в престижни университети в цяла Европа, но амбицията на нашата държава е, след като тези млади хора получат добро образование, да се върнат в България.

За да се отговори на технологичните и икономическите промени, е необходимо непрекъснато инвестиране в развитието на уменията на работната сила, казва зам.-министърът на труда и социалната политика.

- Госпожо Русинова, безработицата поддържа рекордно ниски нива, а работодателите изпитват недостиг на подготвени кадри.
Има ли актуални програми за повишаване на квалификацията на работната ръка?