Статии и интервюта | Зорница Русинова


Над 1 милион граждани са се възползвали досега от възможностите, които предоставят схемите, финансирани по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. В следващия програмен период са предвидени повече средства за България. Новият план е за по-социална Европа и повече инициативи за подкрепа и развитие на уменията на работната сила.

Безработицата у нас е рекордно ниска - 5,2%, но липсата на квалифицирани кадри остава голямо предизвикателство. Затова за първи път ще дадем възможност на компании да квалифицират и преквалифицират собствения си персонал. С проекти за обучение на служителите си ще могат да кандидатстват и микро, и малки предприятия.

Цялото интервю може да чуете на сайта на Дарик Радио: http://darikradio.bg/zornica-rusinova-v-sedmicata~194913.html 

Средната работна заплата е 1100 лева и расте с 10% годишно.

Предвиждаме ежегодно увеличаване на минималната работна заплата, каза зам.-министърът на труда

Темата за доходите е винаги актуална, няма политик, който да не иска да подпомогне гражданите да получават повече доходи. Освен ниските нива на безработицата, хубавото у нас е ръстът на средните доходи, а ръстът на минималната работна заплата е със 110%. Което значи, че действията на правителството са дали своя резултат, защото доходите идват от работеща икономика. Това заяви в "Беновска пита" Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.
"В момента предвиждаме ежегодно увеличаване на минималната работна заплата, както обещахме в предизборната си програма на ГЕРБ", добави Зорница Русинова. "Средната работна заплата е близо 1100 лева - ръст средно 10% годишно. Тя идва от доброто развитие и повишаването на квалификацията. Затова нашата рецепта е да инвестираме в знания и умения, ако искаме да имаме високи резултати".

 

Бъдещето на Европейския социален фонд след 2020 година. Работодатели: Да отпаднат ограниченията за внос на работници. Разговор в студиото на „Темите“ със Зорница Русинова – зам.-министър на труда и социалната политика.

Гледайте цялото интервю на: 

https://www.tvevropa.com/2018/02/badeshteto-na-evropejskiya-sotsialen-fond-sled-2020-godina/

 Зорница Русинова за правата на работниците при командировка в чужбина

Имаме за цел да постигнем равни права за заплащането на командированите работници. Предстои да договорим промените в директивата с Европейския парламент. Ако успеем да постигнем това в рамките на Българското европредседателство, успехът ще е голям. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в интервю за предаването "Денят започва", сутрешен блок, БНТ1.

Вижте цялото интервю на:

http://news.bnt.bg/bg/a/zornitsa-rusinova-za-pravata-na-rabotnitsite-pri-komandirovka-v-chuzhbina

Социалната 2018-та – как държавата ще се справи с липсата на квалифицирани кадри, как ще се подпомагат младите и амбициозни хора да започнат собствен бизнес и работи ли програмата за осигуряване на безплатни бавачки – зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Гледайте цялото интервю на:

https://www.tvevropa.com/2018/01/sotsialnata-2018-ta-kak-darzhavata-shte-se-spravi-s-lipsata-na-kvalifitsirani-kadri/

Програма „работа” е един от ангажиментите, които сме записали в управленската си програма. Имаме много ниска безработица. Нареждаме се наравно със страни като Швеция и Великобритания. Има сериозен проблеми - как интегрираме хората, които не са били дълго време на работа, каза в предаването "Беновска пита", Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика.

Даваме възможност и на общината, и на частни лица да назначават хора, които нямат нужната квалификация. В 14 населени места безработицата е тройно по-голяма и там хората ще бъдат трудно назначавани от други институции освен общината. Ние даваме възможност за гъвкавост, каза още тя.

Над 83% стигна нивото на програмираните средства по ОП "Развитие на човешките ресурси". Единадесет нови операции на обща стойност близо 264 милиона лева в подкрепа на ключови политики в областта на пазара на труда и социалното включване са одобрени на деветото редовно заседание на комитета за наблюдение на програмата.

Гост в "Денят започва" беше зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.
Основните две направления, в които ще бъдат насочени парите, са пазара на труда и социалното включване. В момента България е с позитивни тенденции по отношение на безработицата.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Програмата „Родители в заетост”.

Зорница Русинова заяви, че една от важните политики е да се подпомогнат работещите хора чрез улесняване на личния и семейния им живот, повече хора да се стимулират да имат добра трудова реализация. Така е възникнала и програмата „Родители в заетост”. Програмата е била отворена за кандидатстване в началото на октомври, крайният срок е бил до 31 октомври. Програмата е насочена към родители, които не могат да се върнат на работа или да започнат работа, защото не са могли да запишат детето си на детска градина. Предвидени са 20 милиона. До момента има 2096 заявки от родители и над 1800 заявки от хора, които искат да работят като детегледачи. Ако има остатъчни средства програмата отново ще бъде отворена за кандидатстване.

Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика, коментира в студиото на "Денят започва" възможностите на Оперативна програма "Човешки ресурси":

Един млад човек, ако има идея и желание за работа, може да направи собствен бизнес. Две са направленията, в които се предлага подкрепа - освен чисто грантовото финансиране, което предоставят през този програмен период, така и възможности за микрокредитиране и за подпомагане на стартирането на собствения бизнес чрез обучение и чрез разработване на бизнесплана, поясни Зорница Русинова.

Едва 5% от домакинствата у нас имат три или повече деца. По-голямата част от тях са многодетни семейства от малцинствен произход и много от тези деца са лишени от нормална родителска грижа. В същото време през миналата година родените у нас деца са около 65 000, а преди почти век, през 1920 година, са били 200 000. За 100 години раждаемостта у нас е спаднала 3 пъти. Всеки от нас е чувал истории за деца, родени, за да бъдат продадени на чужденци. Всеки от нас има познати, които търсят да осиновят дете, защото не могат да имат свое по естествен път. Изоставените деца у нас също не са малко - около 1 000 на година, но тяхното осиновяване не е лесна задача.