Статии и интервюта | Зорница Русинова


В проектобюджета за следващата година са предвидени 260 милиона лева за финансиране на социални услуги. В петък посетих Комплекс за социални услуги "Свети Георги" и Общностен център за деца и семейства в Пловдив.

Повишението на средствата спрямо тази година е с 30 милиона лева. При финансовите стандарти за издръжка завишението е 18-20 процента, най-голямо е в част от резидентните услуги. Това увеличаване на средствата е важно, но истинската реформа предстои с приемането на Закон за социалните услуги. Проектът на закон вече е публикуван за обществено обсъждане. Срокът за обществените консултации приключва на 15 ноември.

Животът на децата, лишени от родителска грижа, може да бъде променен и те да растат щастливо в приемни семейства, обградени от грижа и топлина. Това цели да докаже кампанията „Мисията е възможна” на Министерство на труда и социалната политика, която стартира наскоро и ще продължи до октомври 2019 г.

Интервю за kmeta.bg

- Г-жо Русинова, колко деца предстои да бъдат изведени от домовете за изоставени деца тази и следващата година? Къде ще бъдат настанени децата?

- Още през 2009 г. България и правителството на Бойко Борисов прие изключително важната мисия за затварянето на всички институции за деца у нас. Приехме дългосрочна визия и План за действие, който на първи етап трябваше да затвори всички домове за деца с увреждания плюс пилотно осем домове за медико-социални грижи. Втората фаза стартира през 2017 г. Тя цели да затвори всички останали домове за деца, лишени от родителски грижи и останалите 15 домове за бебетата до 3 г. Общо 681 деца към момента са в тях, като 440 са в домовете за деца от 0 до 3 г., а 221 са в домовете за лица, лишени от родителски грижи.

Социалното министерство продължава с усилията си да помогне за реализацията на децата, израснали в институции или в системата на приемната грижа.

Интервю за Дарик Радио

Това коментира в предаването „Седмицата“ по Дарик заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. За целта министерството стартира нова кампания с името „Мисията възможна“, която ще продължи една година и ще разчита на партньорството на местната власт и неправителствени организации.

Интервю за Marica.bg

- Г-жо Русинова, каква е целта на кампанията "Мисията е възможна“? В тази връзка колко деца трябва да напуснат институции (в страната и в частност в Пловдив) и има ли шанс всички да бъдат интегрирани в семейна и обществена среда?

- Кампанията „Мисията е възможна“ е част от инициативите, които Министерство на труда и социалната политика и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ правят в подкрепа на децата, които трябва да бъдат изведени от домовете. Още през 2009 г., по време на първото правителство на премиера Бойко Борисов, стартирахме една изключително амбициозна 10-годишна програма с визия за деинституционализация на децата в България. Това е може би най-трудната, най-сложната и най-дългата реформа, която е правена в социалната сфера. Първо, защото боравим с човешка съдба, второ - включва много заинтересовани страни, общини, неправителствени организации, образователни институции и училища, родители и т.н.

Участие в конференцията "За да се запази единството на семейството", организирана от УНИЦЕФ

 ArmInfo: Интервю със заместник-министъра на труда и социалната политика на България Зорница Русинова

- Г-жо Русинова, разкажете малко за целите на Вашето посещение в Ереван!
- Основната цел на посещението ми в Армения е участие в конференцията "За да се запази единството на семейството", организирана от УНИЦЕФ със съдействието на българското посолство в Армения. Ще споделим опита, който България има по въпроса за закриването на специализирани институции за деца.
През 2010 г. България се ангажира да закрие всички институции за деца в страната. Този процес ще бъде осъществен в два етапа, първия от които завършихме неотдавна, а вторият е в процес на реализация. Надяваме, че ще можем да завършим напълно проекта до 2025 г.

В България има много предприемчиви хора, особено млади, които имат своите идеи, но кредитната система не може да ги подпомогне, защото изискванията са твърде тежки за тях. Това подчерта в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова: 
"Това, което стартирахме миналата година е схема за микрокредитиране и микрофинансиране на стартиращи предприятия. С ресурс, който е около 3 милиона, договорихме два фонда, които да ги микрокредитират.

Манастири и църкви могат да привлекат млади хора по програми за младежка заетост. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в Църногорския манастир "Св. св. безсребреници Козма и Дамян" край брезнишкото село Гигинци. По думите й вече имало обител, която се възползвала от шанса и ангажирала младежи до 29-годишна възраст, завършили Художествената академия. Те изографисвали и възстановявали част от стенописите, като заплащането през първите шест месеца се субсидирало. Така младите хора придобивали първоначален стаж по специалността.

Социалното предприемачество има цел постигането на социално въздействие, а не генерирането на печалба за своите собственици.

Социалното предприемачество първо развива предприемачески умения в хората, които работят и могат да го организират. Второ, дава възможност наистина за трудова интеграция на хора, които иначе много трудно биха си намерили работа.

КАКВО ПОСТИГНА ЕС В СОЦИАЛНАТА СФЕРА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ШЕСТ МЕСЕЦА?

За постиженията по време на българското европредседателство в социалната сфера разговаряме със заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Чуйте интервюто на: 

https://darikradio.bg/kakvo-postigna-es-v-socialnata-sfera-za-poslednite-shest-meseca.html

 

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова беше гост в студиото на "Денят започва". С нея разговаряхме за проблемите и решенията в социалната сфера.

Много значими решения за Европейския съюз бяха взети на последното заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика. Русинова определи като успешно българското председателство в социалната сфера. Успяхме да приключим законодателни досиета и инициативи на ЕК.