Започна приемът на документи за безплатни бавачки


Близо 2000 семейства имат шанс за безплатна бавачка, ако не са успели да намерят място за детето си в детска градина. Срокът за подаването на документите е един месец, каза в интервю за „Европа сутрин“ зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. С предимство ще се ползват семейства с деца с увреждания или самотни майки, но има шанс и за трайно безработни да се включат в програмата.

Зорница Русинова: „Важно е да споменем, че за тези хора, които се регистрират в бюрата по труда, тъй като са били неактивни до момента и за тези, които вече са регистрирани в бюрата по труда, в период от 4 месеца, докато си търсят работа, за да имат възможност да ходят на интервюта, да се срещат с работодатели, за да се включат, ако трябва в някакви обучения, също даваме възможност да се осигури детегледач, като целта е максимално много хора да бъдат включени в заетост“.
Назначените за детегледачи ще получиват минимална работна заплата за 18 месеца за 8-часов работен ден. Няма ограничения в броя интервюта, които родителите ще проведат, преди да изберат човека, на когото ще поверят детето си, уточни Зорница Русинова. Сред изискванията за кандидат-бавачките са да не са осъждани, да нямат и заболявания, които да пречат на тази дейност. Може да кандидатстват и близки роднини“.

Зорница Русинова: „Ние често си наричаме тази мярка „баби гледат внуци“. Няма ограничения, човек стига да е активен, да има желание. Не само роднини и близки, но считам, че и активни хора в предпенсионна, дори и в пенсионна възраст – медицински сестри, бивши учителки, биха могли да се включат в тази операция“.
Държавата работи активно, за да подпомага бизнеса и младите хора, които имат идеи и се опитват да ги реализират, допълни Зорница Русинова. Вече стартираха мерките, насочени към предприемачество, към подпомагане на децата, които напускат специализираните институции след 18 години“.

Зорница Русинова: „В момента над 60% от програмата е вече отворена, със стартирали мерки – тоест това са над 1 милиард и 300 милиона, които вече са стигнали до различни общини, неправителствени организации, работодатели – тоест до хората на България“.
Вече се приемат и документи за финансиране по програма, която дава шанс на високотехнологични фирми да наемат и обучат хора според нуждите си, каза още зам.-министър Русинова.

 

Източник:tvevropa.comгледайте цялото предаване