Горещи теми | Зорница Русинова


30 милн. лева от Оперативна програма Развитие на човешките ресурси са отделени за развиване на патронажната грижа за самотни, възрастни хора в отдалечени места и за хора с увреждания. Изпълнихме още едно обещание.
През юни общините, в партньорство с болниците, ще могат да кандидатстват за проекти и да осигурят здравна и социална грижа по домовете на възрастни хора, самотни и трудноподвижни, хора с увреждания. Над 17 000 човека ще могат да получат почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги.

Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления по проект „Родители в заетост” в периода 26 март – 20 април 2018 г. Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и подпомага родителите с деца до 5 години за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот, като същевременно предоставя възможност за заетост на безработни лица за полагане на грижи за отглеждане на малки деца. След приключване на първия прием по проекта е наличен свободен финансов ресурс в размер малко над 8 млн. лв., в рамките на който ще бъдат одобрени и включени допустими родители, подали заявление за участие.

Социалната работа няма нужда от герои, а хора със сърца, които се грижат за децата. В последните 10 години много хора отдадоха знанията, труда си, сърцата си, за да променим живота на децата в старите институции от соц време. Имаме още много работа, но споделяйте филмчето за Къщата край морето, ако сте съмишленици!

Моята кауза по време на председателството е да съберем опита на НПО, местни власти и правителства за бъдещето на Европейския социален фонд

Международната конференция за бъдещето на Европейския социален фонд на тема „Инвестиции в хората – пътят напред“ ще се състои на 15-16 февруари в София Тех Парк. Форумът ще е ключов момент в процеса на консултации относно стратегическите и програмните аспекти на финансирането в областта на човешкия капитал.

Целта на конференцията е да се превърне в платформа за изразяване на позиции и идеи по темата, както и за идентифициране на основните тенденции за бъдещото финансиране на инвестициите в развитието на хората.

По няколко важни приоритета в социалната сфера ще работи България в рамките на председателството си на Съвета на ЕС. Сред тях са две директиви – за командироването на работници на територията на ЕС и за правата на хората с увреждания. Най-разгорещени се очаква да бъдат преговорите по директивата за командироването на работници, защото по въпроса страните от Източна и Западна Европа изказаха противоположни мнения.

Тази директива предполага, че в рамките на до 18 месеца има човек, който е командирован на територията на друга страна членка, при определени условия той трябва да получава същото възнаграждение и същите условия на труд.

1 107 родители - повече от две трети от предвидените общо 1 500, вече кандидатстваха да им бъде осигурен детегледач по проект „Родители в заетост“, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. В сравнение с края на миналата седмица броят на кандидатсвалите родители се е увеличил близо два пъти. Безработните, заявили своето желание да станат детегледачи, към момента са 779. 
Агенцията по заетостта припомня, че остава малко повече от седмица за подаване на документи за включване в проекта. Обявеният срок за прием на заявления е до 31.10.2017 г. или до изчерпване на финансовия ресурс. Заявления от родители се приемат на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната, в работни дни между 8.30 и 17.00 часа, както и по електронен път (сканирани с подпис или електронно подписани) на електронен адрес: 
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Право да подават заявления имат родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, които не са записани в детски заведения. Родителите, които към момента на кандидатстване, не са включени в заетост, следва да започнат работа при работодател или като самоосигуряващо се лице в рамките на четири месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете, а детегледачът може да полага грижа за детето в срок до 18 месеца. 
Очаква се с планираните средства да се осигури подкрепа за 1 500 родители за отглеждане на техните деца и най-малко 1 500 безработни и неактивни лица да бъдат наети като детегледачи по проекта.

ПП ГЕРБ винаги е защитавала свободата на медиите. По повод днешното участие на народния представител Антон Тодоров в Нова телевизия и изказаните от него тези, от ГЕРБ заявяваме:

Смятаме, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси.

За нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори.

Всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово лично мнение.

Всякакви опити да се насажда тезата за противопоставяне между парламентарната група, партийните структури и ръководството на ГЕРБ са нелепи.

От учредяването на партията многократно различни сценаристи лансират тезата за разнобой на всякакви нива вътре в ГЕРБ. 2007 година се твърдеше, че ГЕРБ е лидерска партия, която не може да съществува без своя председател Бойко Борисов – историята ги опроверга. Малко след това, на парламентарните избори 2009 г., опозицията, уплашена от подкрепата, която ГЕРБ получи от избирателите, лансира, че Цветанов измъква лидерските позиции от Борисов и че партията се разцепва – историята ги опроверга. 2013 г. опитаха да наложат, че Борисов се отказва от Цветанов – историята ги опроверга.

Близо 2000 семейства имат шанс за безплатна бавачка, ако не са успели да намерят място за детето си в детска градина. Срокът за подаването на документите е един месец, каза в интервю за „Европа сутрин“ зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. С предимство ще се ползват семейства с деца с увреждания или самотни майки, но има шанс и за трайно безработни да се включат в програмата.

Министерството на труда и социалната политика започна кампания срещу младежката безработица - "Спри да циклиш".
"Спри да циклиш" е кампания, която стартирахме наскоро. Имаме 3% спад на младежката безработица, но все още в България има неактивни хора, които са извън пазара на труда - не работят и не учат. Най-голям брой са младежите между 15 и 24 години", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред Bulgaria ON AIR.